Search
Close this search box.

Kako skladištiti gume

Kako skladištiti gume

Kako mijenjate ljetne gume u zimske , ova četiri velika kotača ispod vašeg automobila postaje sve teže i teže pohraniti. Mnogi ljudi nemaju posebno predviđen prostor za skladištenje guma , pa obično imaju problema s njihovim čuvanjem.  

Važno je razmisliti o tome gdje pohraniti neiskorištene gume ako se mijenjate između ljetnih i zimskih guma. Kada su potrebne zimske gume , lako je pronaći “hotele” za gume. Vaš lokalni mehaničar dobro je mjesto za pomoć ako niste sigurni gdje je najbliže skladište. Skladištenje guma u hotelu za gume je najlakše rješenje koje možete pronaći.

 

Kako skladištiti gume kod kuće

Međutim, nije uvijek moguće pronaći hotel za gume za vaše dodatne kotače. Što onda učiniti s dodatnim gumama ? Ako njihovo skladištenje izvan kuće ne dolazi u obzir zbog cijene ili praktičnosti, sljedeća briga je kako i gdje pohraniti gume da budu u vrhunskom stanju.  

Najbitnije je spriječiti pucanje stijenke gume. Duga razdoblja nekorištenja mogu uzrokovati da se to dogodi gumama. Aditivi protiv oksidacije na sunčevoj svjetlosti održavaju gume fleksibilnima dok se vozilo kreće, a te aditive možete koristiti i dok skladištite gume u kući. S druge strane, ako se ne miču dulje vrijeme, to može uzrokovati neravnomjernu raspodjelu ovih spojeva, što dovodi do suhih mrlja.  

Zbog toga je ključno da svoje gume držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti dok ih ne koristite. Koristite marker za gume kako biste označili njihov izvorni položaj nakon što ste ih oprali i osušili blagom otopinom sapuna. Svaku gumu zatim treba staviti u crnu neprozirnu vrećicu. Crne vreće za smeće mogu se koristiti za zaštitu vaših guma od oštećenja . Prije nego što ih zatvorite, pokušajte iz njih ukloniti što više zraka.

Kako čuvati zimske gume

Optimalni uvjeti za čuvanje zimskih guma su suhi, hladni i zaštićeni od izravne sunčeve svjetlosti. Iz tog je razloga poželjno metalno spremište sa sjenom od drvenog i s mnogo prozora. Vruće cijevi i generatori također mogu oštetiti vaše gume, stoga budite oprezni s njima.  

Guma gume može popucati ako se smoči ili ako ima puno sunčeve svjetlosti. Kako biste sačuvali gumu na kotačima, možete kupiti vrećice za zaštitu guma. Oni vam mogu pomoći da svoje zimske gume pohranite na suhom i hladnom mjestu.

 

Najbolja mjesta za skladištenje guma

Zračni uvjeti mjesta gdje držite svoje gume također su ključni za dugoročno zdravlje guma. Optimalna temperatura je sobna. Gume biste trebali držati na hladnom, suhom i čistom mjestu. Dovod grijanja ili tople vode trebao bi biti podalje od guma. Vrlo je važno da gume držite na suhom mjestu jer voda s vremenom može oštetiti elastičnost materijala.

Podijeli članak:

Pogledajte još