Search
Close this search box.

Savjeti za sigurnost guma

Savjeti za sigurnost guma

Od presudne je važnosti da imate redovite preglede i pravilnu njegu guma. Uostalom, oni su ti koji nose svu težinu. Posljednji put kada ste gume pregledali zbog istrošenosti i oštećenja vjerojatno je bilo davno. Ne možete se sjetiti? Ne krivimo vas što to uzimate zdravo za gotovo, budući da je to nešto što radi većina vozača.  

Tek kad nešto pođe po zlu, vozači se sjete provjere guma. Ipak, ovdje ćete pronaći nekoliko brzih savjeta za sigurnost vaših guma !

 

Provjerite tlak

Tlak u vašim gumama s vremenom će se smanjiti, stoga biste ih trebali provjeravati barem jednom mjesečno. Neadekvatno napuhane gume mogu oslabiti kontrolu nad vozilom, povećati potrošnju goriva, pa čak i oštetiti same gume, a sve to može dovesti do ozbiljnih ozljeda ili smrti.  

Vožnja na premalo napuhanim gumama , s druge strane, jednako je opasna. Vaše će se gume brže istrošiti i postoji veći rizik od pucanja ako imaju slabije prianjanje i kontakt s cestom.

 

Provjerite dubinu profila

Gazi na gumama zapravo nisu za ukras – oni su vrlo važni! Dakle, ne bi se smjele istrošiti. U stvarnosti, vožnja s ćelavim gumama , osobito po kišnom vremenu, prilično je riskantna. Opasnost od akvaplaninga raste s istrošenim gumama za pojedince koji toga nisu svjesni. Puhanje mogu uzrokovati ćelave gume jer su osjetljivije na bušenje.

 

Spriječite preopterećenje guma

Izuzetno je rizično preopteretiti svoje gume – ali što se događa ako preopteretite svoje gume ? To bi moglo rezultirati ispuhom. Čak i ako ograničenje maksimalnog opterećenja vašeg automobila nije prekoračeno, neuravnotežena težina na gumama može dovesti do preopterećenja. Provjerite uputu za upotrebu vašeg vozila ili nazivnu nosivost gume kako biste saznali koliko putnika i koliko robe možete prevesti. Važno je da ne prijeđete ovu granicu navedenu na tablici opterećenja guma.

 

Redovito mijenjajte gume

Gume imaju životni vijek , tako da neće trajati cijeli život. Kupnja novih guma jedna je od, ako ne i najvažnija, kupnja automobila koju osoba može obaviti. Kako bi se zaštitili putnici i vozači, ovo su jedini dijelovi automobila koji dolaze u izravan dodir s cestom.

 

Zamijenite prednje i stražnje gume

Vaše prednje i stražnje gume troše se različito, ako niste znali. Na primjer, budući da nose najveći dio težine vozila, prednje gume će se brže pokvariti. Gume se troše različito ovisno o tome koliko ste skrenuli udesno i ulijevo.  

Kao bonus, također ćete uštedjeti novac produžujući životni vijek svojih guma mijenjajući ih svakih nekoliko mjeseci. Tako će trajati duže i zdravije!

Podijeli članak:

Pogledajte još