Search
Close this search box.

Mogu li se koristiti zimske gume ljeti

Možete li koristiti zimske gume ljeti?

Mnogi se ljudi pitaju mogu li koristiti zimske gume iu drugim godišnjim dobima ? Odgovor je da – ali ne biste trebali. Mnogo je razloga zašto biste trebali zamijeniti gume natrag na ljetne čim zima zauvijek završi. U ovom kratkom članku ćemo pogledati zašto biste trebali promijeniti zimske gume nakon što zima završi.

 

Zašto biste trebali mijenjati zimske gume ljeti?

Možete li ljeti voziti zimske gume? Ako želite zadržati svoje zimske gume ljeti , imajte na umu ove činjenice – jer se ljeti očito ne isplati koristiti zimske gume .

 

Zimske gume su dizajnirane za niže temperature

Uvjeti snijega i leda zahtijevaju upotrebu specifične gume koja ostaje savitljiva na niskim temperaturama. Korištenje zimskih guma kada se temperatura penje preko 7 stupnjeva Celzijevih jako im šteti. Zimske gume koje se voze po vrućem kolniku troše se daleko brže od onih koje se koriste na hladnom kolniku.

Ljetne gume (koje se mogu koristiti u svim godišnjim dobima osim zime), s druge strane, dizajnirane su za smanjeni otpor kotrljanja i produljeni vijek trajanja. Gumene smjese u ovim gumama izdržale su različite temperature i uvjete na cesti.

 

Zimske gume se brzo troše

Ljeti bi se vožnja sa zimskim gumama mogla brže istrošiti nego zimi. To je zato što je sastav gume u zimskim gumama namijenjen za niže temperature, a ne za toplije. Budući da su zimske gume napravljene od mekšeg sastava gume od guma za sva godišnja doba, neće pružiti istu razinu odziva. Na vrućim, ljetnim cestama i pri višim temperaturama može utjecati na skretanje, ubrzanje i kočenje.

Nedostatak dubine gaznoga sloja može predstavljati veću opasnost za vozače zimi. Možda ćete sljedeće zime očekivati ​​manje trošenja zimskih guma ako ih vozite ljeti. Zbog toga će manje snijega, bljuzgavice i vode ulaziti u vaše gume.

 

Zimske gume nisu isplative

Korištenje zimskih guma tijekom cijele godine također će vas koštati mnogo novca. Zamijenite svoje zimske gume cjelogodišnjim ili ljetnim na vrijeme kako biste uštedjeli novac i produžili njihov vijek trajanja. Štoviše, zimske gume imaju veći otpor kotrljanja od guma za sva godišnja doba, što vas može koštati na pumpi. Budući da zimske gume nisu dizajnirane da traju već da daju visoke performanse, imaju relativno kraći životni vijek od ljetnih guma. Dakle, mijenjanjem zimskih guma ljeti možete uštedjeti više novca produžujući vijek trajanja guma.

Podijeli članak:

Pogledajte još