Search
Close this search box.

Razlika između ljetnih i zimskih guma

Razlika između ljetnih i zimskih guma

Svi znaju da bi trebali promijeniti gume kako vrijeme postaje hladnije. Snježni i kišni uvjeti otežavaju vašim gumama da daju sve od sebe na cesti. Stoga je vrlo važno da svoje gume pripremite u skladu s sezonskim promjenama i vremenskim promjenama. No, mnogi ljudi ne znaju zašto bi gume trebali mijenjati zimi ili ljeti. Sada, pogledajmo na brzinu razlike između ljetnih i zimskih guma .

 

Ljetne gume i zimske gume

Zimske gume imaju veći udio gume. To olakšava podnošenje hladnoće. To je zato što kako guma postaje tvrđa, nije moguće da se spoji s cestom. Drugim riječima, zimske gume imaju bolje prianjanje i upravljivost.

Još jedna razlika između ljetnih i zimskih guma je ta što zimske gume imaju tisuće sitnih lamela na površini. Ovi utori sprječavaju lijepljenje i smrzavanje vode na površini gume. Inače bi se voda lakše zalijepila i smrznula, a to bi uzrokovalo smrznutu, sklisku površinu koja bi uzrokovala nesreće. Također je važno napomenuti da se zimske gume bolje ponašaju na nižim temperaturama zbog svojih kemijskih spojeva. Obično zimske gume daju najbolje rezultate ispod 7 stupnjeva C. Ispod te temperature, gume će se ponašati najbolje jer postaje tvrđe za optimalne uvjete.

Posljednji važan aspekt zimskih guma krije se u uzorku gaznog sloja. Zahvaljujući uzorku na gumi, bolje prianjaju za snijeg i učinkovito ga probijaju. Ljetne gume ne trebaju takav uzorak jer je njihovo prianjanje već bolje u toplijim uvjetima. Ljetne gume pružaju dobre performanse u toplijim mjesecima, tijekom cijele godine. Imaju manje lamela, ali njihove posebno dizajnirane šipke gaznoga sloja pomažu u smanjenju učinaka akvaplaninga.

Ljetne gume su tvrđe od zimskih. Ako se sjećate, zimske gume su imale prirodnu gumu koja ih je činila mekšima. S druge strane, ljetne gume imaju tvrđu gumu iznutra, pa to sprječava da omekšaju na višim temperaturama. Vruće vrijeme može uzrokovati da guma postane mekša, a ovo je najbolji način da spriječite da se to dogodi. Ljetne gume također imaju jednostavniji uzorak, što osigurava veliki otisak. Veći uzorci pomažu na vrućem asfaltu i pružaju bolju upravljivost od zimskih guma u toplijim uvjetima.

Koje gume koristiti u jesen i proljeće?

Unatoč nazivu, u redu je koristiti ljetne gume tijekom svake sezone osim zime. Kako vrijeme postaje hladnije, od presudne je važnosti da prijeđete na zimske gume kako biste osigurali najbolju moguću sigurnost.

Podijeli članak:

Pogledajte još